Novinky u Nilského koně

 Dny se krátí, deštivé počasí i největší milovníky lesa častěji udrží doma, a tak je čas přidat do našeho malého autorského hračkářství Nilský kůň nové výrobky. 


 Pamatujete si na nějakou hračku ze školky? Já si o sobě myslela, že vůbec. Ale když můj nejstarší syn chodil do lesní školky, tak tam z nějaké statní školky získali staré oprýskané dřevěné chaloupky - statky se zvířátky... a mně se najednou úplně vybavilo, jak jsme si s nimi jako děti hrály... byly kouzelné, úplně nás přenesly do života na farmě a my jsme se starali o kravičky, kuřátka, koníky...

retro farma (zdroj fotky: Aukro - Dezo1)

Synova lesní školka byla waldorfská a tahle stará farma vlastně splňovala požadavky na "správnou waldorfskou hračku."

A jaké mají být waldorfské hračky?

Jsou vyrobené z přírodních materiálů (nebo jsou to přímo přírodniny), tak aby děti mohly cítit co nejautentičtější vjemy (tvar, teplo, barvu, povrch, tíhu...). Hračky se nesnaží být realistické, nechávají dětem prostor pro vlastní fantazii, tak aby vnitřní svět dětí mohl být bohatší, barevnější a nebyl svazán konkrétní představou. Skřítkem konec konců může být i nalezený kořínek, kaštan, kamínek..., vílou smotaný hedvábný šátek, květy..., mečem a šavlí větev či vrbový prut.

(Poznámka: U nás prostor fantazii dává i to plastové duplo... reálně je to pořád ta samá věž z barevnch kostek, ale její význam se mění od skleniček, přes svíčky, věže, meče...)

A jaká jsou naše zvířátka z farmy?

Trochu waldorfská - jsou vyrobena z olšového dřeva, spíš menší, aby se krásně vešla do dětské ruky.

Mají předobraz v reálných zvířatech z fotografie, a tak je poznat, o které jde plemeno - ovečka romonovka, kráva česká čevená strakatá, ... 







Všechna zvířátka můžete koupit v hračkářství Nilský kůň . V dílně se ještě připravuje pes (lajka), kočka a králík.

Pokud byste chtěli zvířátka spíš jako dekoraci do moderního prostoru, možná by se Vám líbila verze pouze s barevným okrajem.

Těšíme se na návštěvu v našem virtuálním obchůdku a přejeme krásné podzimní dny.

Karolina za tým Nilského koně


Komentáře

  1. To je super. Koník je úplný klusák. :) Podobné hračky vyřezávám svojí vnučce taky, jen mi to dá docela práci, kvůli artróze, takže jsem rád, když jí udělám jednu za měsíc. Ale už má taky poměrně slušný zvěřinec. :) Jaké používáte barvy na barvení, prosím? Já používám klasický lak určený pro styk s potravinami, ale chtěl bych taky barvit. :) Děkuji vám za odpověď. :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Omalovánkový herbář jarních bylin

Jindřiška a padák aneb Jak na RANNÍ KRUH se školkovými dětmi?

Písmenkový příběh na J