DIY razítka na všechno


Už je to pár let, co jsem narazila na internetu na šikovnou výtvarnici Myynu (co už je Mankai, www.mankaipaper.cz). Mimo krásných akvarelových vzorů mě nadchnul její návod na výrobu razítek. Pokud jste v dětství měli rádi linoryt a stále se ještě někde u Vás doma válí rydla, tak Vás od výroby vlastních razítek dělí už jen krůček – a to sehnání ideální pryže (gumy na gumování), do které se bude dobře rýt. Původní Myynin návod na výrobu razítek se mi už nepodařilo najít, a tak vkládám  postup ode mne.


Co potřebujete?

Potřebujete rydlo na linoryt, fix nebo propisku, kterou si nakreslíte obrázek na podklad a tu správnou pryž. Musí být dostatečně měkká, ale zároveň malinko „drolivá“. Když bude hodně pružná, tak „drží po hromadě“ a místo čistého vrypu máte pocit, že jste se přilepili k asfaltu a je to boj. Nejlepší, co lze v Česku sehnat je španělská guma značky Milan, ale jelikož jich je mraky druhů, tak hledejte pryž číslo 2412. Bude stát přes dvacet korun a je velká 7 cm x 4 cm. V zaslíbeném Španělsku prodávají i velké pláty této gumy, ale pokud budou razítka používat děti, je pro ně vhodnější menší velikost.V nouzi jsem zkusila použít i jiné gumy běžně dostupné v papírnictvích, ale byly menší, "gumovější", a tak následné obtížnější rytí neumožňovalo udělat tolik detailů.

Jak na to?

Na jednu strany gumy si nakreslete vzor razítka. Bude se jednat o tisk z výšky, podobně jako u linorytu, vyryjte tedy okrajové části a vše, co chcete, aby bylo bílé. Použijte polštářek s razítkovou barvou, nabarvěte vyrobené razítko a zkuste obtisknout. Podle zkušebního tisku lze ještě upravit detaily.  Myslete na to, že rytá matrice musí být zrcadlově otočená, aby výsledný otisk byl správně, zejména pokud budete vyrábět písmena, symboly či slova.


Na co se dají razítka použít?
Vynecháme-li variantu volného (nekontrolovaného) tiskání, které ovšem děti milují, a tvorby dekorativních papírových předmětů (cedulek, balicího papíru, přáníček, …), můžeme se zaměřit na cílené využití třeba i s didaktickým přesahem.

Jaká razítka jsme si už vyrobili a jak jsme je používali?

1)      Rozložená těla – razítka hlav, těl – oblečení, rukou, nohou

Úkol pro děti: Tvoření na téma rodina – Narazítkujte svoji rodinu.
Starší děti (cca 4,5+) se pokouší natisknout celou svoji rodinu. Snaží se, aby končetiny navazovaly na těla. Mladší děti většinou používají těla a hlavy a vznikají lehce abstraktní koláže.





Poznámka: Cíleně tedy rozvíjíte pojmy z tematické oblasti rodina (RVP PV i RVP ZV), jemnou motoriku a díky praktickému provádění procesu otisku vzoru a vytvoření obrazu, děti trénují prostorovou představivost a zobrazení (konkrétně osovou souměrnost). 

2)      Betlém – opět postavičky jsou rozložené na části

Úkol pro děti: Vyprávíme si příběh o narození Ježíška a děti postupně tisknou postavy a předměty, které se objevují.


Poznámka: Na těch našich razítkách je vidět, že už jsou hodně opotřebované. Před každým dalším použitím razítka zkontroluji, opravím ta, která jsou hodně „otiskaná“ a znovu vyrobím ta hodně poničená.

3)      Keltský horoskop stromů – listy, plody, šišky…
Stromový horoskop je pěkná motivace pro učení o stromech. Bohužel ne všechny stromy jsou vždy dostupné, a tak když jsme chtěli tvořit „naše stromy“ podle dnů, kdy jsme se narodili, museli jsme si pomoci razítky. 

Úkol pro děti: Vytvořte si svůj strom podle Keltského horoskopu
Kmen jsme udělali tak, že si každý obkreslil svou ruku hnědou pastelkou a vybarvil ji. Koupili jsme si zelenou razítkovou barvu a strom poseli těmi správnými listy. 

Razítka jdou ale použít i na obrázek s tématem lesa, kde si děti užijí všechna razítka.



4)      Stopy zvířat

Stopy lesní zvěře ve sněhu se letos moc pozorovat nedaří, naštěstí bláta je požehnaně… a tak dojde i na chuť nějak zpracovat pozorované stopy doma. Školková věková kategorii je ještě nenakreslí, a tak jsou razítka ideální.


Pěkné tiskání přejeme z Hraběcí

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Omalovánkový herbář jarních bylin

Jindřiška a padák aneb Jak na RANNÍ KRUH se školkovými dětmi?

Písmenkový příběh na J