DIY smyslovky – to zvládne každý


DIY smyslovky – to zvládne každý

Když si na tepláky našijete tři proužky, nebudou z nich Adidasky (zamrzla jsem v devadesátkách, nevím jaká je teď in značka), ale bahno a díry na kolenou se na nich budou vyjímat stejně dobře.  Když si doma vyrobíte jednoduchou pomůcku na smyslovou výchovu, nebude mít punc ani dokonalost prefabrikované Montessori pomůcky, ale rozvinout dítě může úplně stejně jako ta kupovaná a úplně stejně jej může nechat chladným. (A vás pak potěší, že jste ušetřili).
Teď čtyři jednoduché nápady, které zvládne vyrobit každý, kdo trefí do galanterky a papírnictví nebo doma navzdory Marii Kondo shromažďuje bordel, který by se mohl hodit.

Zvukové pexeso
Kinder surprize má spoustu nevýhod – hnusnou čokoládu, malé často rozpadající se hračky, které se všude válí a nelze najít systém jak a kam je uklidit (mimo odpadkový koš či ordinaci známého pediatra), ale taky jednu výhodu a to je to oranžové vajíčko, které se dá použít na výrobu chrastítek   a když přidáte ještě jeden level, vznikne sofistikovanější záležitost – zvukové pexeso.



 Potřeby: alespoň 8 stejných obalů od Kinder surprize, izolepa, kulatou luštěninu (hrách, cizrnu), rýži, drobnější sypkou potravinu (jáhly, amarant, chia semínka), permanentní fix, kartónová kartička, krabička na uložení vajíček

Návod:
Vždy do dvou obalů z Kinder vajíček dáte:

  1. Jednu kuličku hrachu 
  2.  Tři kuličky hrachu
  3. Jednu lžičku rýže
  4. Jednu lžičku jáhel

Spoj na obale zalepíte izolepou a všechna vajíčka popíšete čísly od 1 do 8 (Ideálně tak, aby vajíčka se stejným obsahem neměla čísla po sobě jdoucí). Vyrobíte kartičku se správným řešením, tak aby si dítě mohlo samo překontrolovat, zda našlo správnou dvojici. Kartičku přehnete nebo uložíte do obálky.

Použití: Dítě si vezme krabičku s vajíčky a chrastěním se snaží najít dva stejné zvuky a tedy dvě vajíčka, která jsou naplněna stejným materiálem. Když má vytvořené všechny dvojice, zkontroluje si řešení na přiložené kartičce.

Čichové pexeso
U nás v galanterce prodávají takové ty malinké skleněné lahvičky s korkovým špuntem. Předpokládám, že by měli sloužit na výrobu devadesátkového hitu – šperku, kde lahvička naplněná drobnými minerály nebo pískem z dovolené, se houpe na tmavé kůžičce v oblasti břicha. Mnohem praktičtější je ale koupit si sudý počet těchto lahviček a vyrobit čichové pexeso.

Potřeby: Alespoň 8 skleněných mini lahviček, 4 druhy (příp. více) éterických olejů, permanentní fix, kartónová kartička, krabička na uložení lahviček, vata nebo odličovací tampóny

Návod: Vždy do dvou skleniček dáte vatu pokapanou jednou silicí. Volte silice tak, aby jejich vůně byla dostatečně rozdílná. My jsme vyzkoušeli – citrón, levanduli, tea tree, borovici.
Všechny skleničky i korkové zátky popíšete čísly od 1 do 8 (Ideálně tak, aby lahvičky se stejnou vůní čísla po sobě jdoucí). Vyrobíte kartičku se správným řešením, tak aby si dítě mohlo samo překontrolovat, zda našlo správnou dvojici. Kartičku přehnete nebo uložíte do obálky.

Použití: Dítě si vezme krabičku se skleničkami a očicháváním se snaží najít dvě stejné vůně. Když má vytvořené všechny dvojice, zkontroluje si řešení na přiložené kartičce.

Poznámka: Pro zjednodušení lze vždy jedné lahvičce z dvojice začernit víčko, aby děti vybíraly stejnou vůni jen ze 4 lahviček a ne ze 7.

Pytlík s látkami
Pytlík s látkami je pomůcka, která se dobře dělá, když máte v okolí někoho, kdo hodně šije. Stejně tak si myslím, že vás neodmítnou ani v nějakém sympatickém krejčovství, protože s těmi zbytky nic moc smysluplného udělat nejde. Já jsem čerpala zejména ze zásob z mých nepříliš povedených šicích pokusů a z dědictví po babičce, která byla dámskou krejčovou.


Potřeby: kartónový obdélník smysluplné velikosti (např. 5 x 10 cm), zbytky různých látek, ze kterých lze daný obdélní 2x vystřihnout (vhodnější jsou jednobarevné látky) 2 pytlíky, ostré nůžky (ideálně krejčovské), krejčovskou křídu (fix, mýdlo)

Návod: Na zbytky látek si obkreslíme kartónový obdélník a vystřihneme jej vždy dvakrát z téže látky. Ideální je, pokud se vám podařilo sehnat více druhů látek od jedné barvy, ale i více barev od jednoho materiálu. My máme např. softshell, fleece a jiné lehce rozpoznatelné druhy textilu různých barev. Kousky látek pak rozdělte do dvou pytlíků, tak aby tam byl od každé jeden ústřižek.

Použití: Dítě si vezme pytlík s látkami a snaží se najít dvojice stejných látek. Pak může pokračovat tím, že třídí látky podle barvy. A další možností je, že hledá ústřižky ze stejných materiálů.

Ptáčci zobáčci a barevné housenky
Věděli jste, že mláďata sýkorek jsou až z 90 % krmena housenkami motýlů? No a krmením sýkorčích mláďat se dá motivovat další jednoduchá pomůcka, která rozvíjí schopnost třídit barvy, ale také jemnou motoriku prstů.


Potřeby: chlupaté drátky z galanterky, kolíčky, materiál na ptačí mláďata (tiskárna, papír, laminovačka nebo třeba plsť), pytlík či krabička na uložení

Návod: Housenky vyrobíme jednoduše tak, že nastříháme chlupaté drátky tak, aby jich bylo alespoň pět. K housenkám vyrobíme ptáčky stejné barvy – já jsem ve photoshopu obarvila siluetu ptáčka na dané barvy, siluety vystřihla a zalaminovala, aby měly delší životnost. Ale je tu i možnost koupit si plsti stejných barev jako chlupaté drátky a ptáčky vystřihnout podle šablony. K housenkám a ptáčků jsme už jen přidala kolíčky a pomůcka je hotová.

Použití: Dítě si vezme pytlík s housenkami a vysype si je na kobereček, rozestaví si ptačí mláďata. Ono samo se stane dospělou sýkorkou a pomocí zobáčku – kolíčku chytá housenky a přiřazuje ptáčátku stejné barvy. Při jednodušší verzi má kolíček v ruce, ale lze použít i kolíček v ústech, tak aby byly sýkorky dokonalé. Tuto pomůcku můžeme použít i na hru pro více dětí. Housenkám uděláme „biotop“ na jedné straně místnosti (nebo hřiště, cesty apod.) a ptáčkům na druhé straně, tak aby se do hry zařadilo více pohybu a děti se při hře „nepomlátily“.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Omalovánkový herbář jarních bylin

Jindřiška a padák aneb Jak na RANNÍ KRUH se školkovými dětmi?

Písmenkový příběh na J