Čtecí hra

 Jak jste na tom doma se čtením? 

My doma všichni milujeme knížky, neumíme si bez nich představit byť jen týden. Všude je taháme s sebou (Čímž trpí hlavně Hroch, protože by je rád měl ještě navíc dokonalé, bez jediného škrábnutí:). Kluci každý den otvírají knihy, časopisy, dokáží obrovské množství času strávit otáčením stránek... Už objevili i tu úchylku všech knihomolů, přivonět si k nové knížce...zejména u těch bohatě ilustrovaných či u komixů je vůně tisku určitě návyková.

No a představte si, že i v téhle domácnosti může být samotné čtení problém... možná, že spolu úplně dobře nekomunikují hemisféry v mozku našeho nejstaršího syna, nebo je problém ukrytý jinde, ale každopádně louskání písmenek a spojování do slov je vrcholná discíplína (přitom z hlavy sčítá trojciferná čísla).

A protože máme letos doma i prvňáka, tak čtecí hry jsou in. Hra má sama o sobě motivační náboj a tohle je jen taková jednoduchá blbost, která se ale ujala a je u nás doma vyžadována, tak třeba bude bavit i vás.



 Co na hru potřebujete a jak se hraje?

Připravte si dostatek papírků. Úplně nejlepší by byly ty lepící, na které si píšete poznámky, co máte koupit. Rodič (případně sourozenec, který dobře píše) vymýšlí slova - předměty, osoby, zvířata, která lze najít ve vaší domácnosti, následně napíše vždy jedno slovo na papírek a podá je dítěti. Dítě přečte slovo, najde předmět (osobu) a k ní dá papírek.

Hru lze přizpůsobit úrovni dítěte - volit délku slov, písmo - velká tiskací, malá tiskací, psací.

Nápady na:

1) třípísmená slova: PES, ZEĎ, OKO, UCHO, MYŠ, BOX, (NŮŽ), ČAJ, SŮL, SYN, ...

2) čtyřpísmenná s otevřenými slabikami: MÍSA, MÁMA, TÁTA, GUMA, MAPA, VODA, ŠÁLA, ŠATY, VÁHA, ČÍČA, KOLO, LEGO, KÁVA, RÝŽE, ...

3) čtyřpísmenná: STŮL,SKLO, KLÍČ, OKNO, KUFR, CUKR, VLAK, ...

4) pětipísmenná: ŽIDLE,  DUPLO, TALÍŘ, FOŤÁK, LŽÍCE, HRNEK, TRIKO, MOUKA, KNIHA, FLÉTNA, TUŽKA, NŮŽKY, KYTKA, OBRAZ, BARVA, ČAJNÍK, PIANO, ...

Další varianty hry

Máte doma zvířátka od Schleichu? Tak ty jsou na tuhle hru ideální. Napodruhé jsme hráli čtecí hru s prvňákem a třeťákem zároveň. Prvňákovi jsem vybírala krátké názvy zvířat a psala je velkými tiskacími písmeny. Třeťákovi jsem zadávala dlouhé názvy (postupně jsem přidávala i druhová jména) a psala je nejprve tiskacím a poté psacím písmem (Pozn.: Chodí na Waldorf, takže psací písmo mají později.) Kluci toho přečetli strašně moc a neustále se dožadovali dalších zvířat. 



Až přestane pršet chystáme se ještě na venkovní variantu. Namísto lístečků a tužky použijeme kamínky a fix a vydáme se do lesa.

Nápady na krátká lesní slova: LES, LIST, STROM, SMRK, DUB, BUK, JAVOR, BŘÍZA, OLŠE, JEDLE, TIS, LÍSKA, ŽALUD, ŠIŠKA, KŮL, VĚTEV, KOŘEN, CESTA, KÁMEN, KAŠTAN, TRÁVA, MECH, HLÍNA, ZEM, CHRASTÍ, ŠÍPEK, HOUBA, HŘIB, BEZ, BROUK...

Jak vidíte, hra je krásně použitelná i pro mezipředmětové vztahy (nejen s přírodopisem) a i v heterogenní skupině, kde umožňuje každému připravit slovo na jeho úrovni.

 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Omalovánkový herbář jarních bylin

Jindřiška a padák aneb Jak na RANNÍ KRUH se školkovými dětmi?

Písmenkový příběh na J