Hraběcí herna na téma stromy

Je úterý a prší, ale protože si chceme užít kroužek s padákem (Jindřiščinou sukýnkou) venku, tak jsme vyzkoušeli super vychytávku a z většího padáku si udělali domeček… nejsme v suchu, ale jsme v mnohem menším mokru a můžeme začít…

foto: Jana Borisová

 … uděláme si bouřku, protáhneme se při stromové rozcvičce (podobné jako loni na škole na zkoušku, o které jsme psali zde)… a probudíme Jindřišku písničkou.

Pozdravíme se s ní a ona má pro nás příběh o stromu – prastromu, který byl úplně na počátku… je obrovský a na všech větvích rostou stejné listy.

Máme připravenou pomůcku od Hrocha – takový kmen nebo torzo stromu. Je to silnější klacek, který má navrtané díry a podstavec, tak aby stál. V jednom otvoru je zastrčený dubový list.




 


Jak tak vyprávíme o tom stromu, tak děti dostanou za úkol dodělat zbytek stromu tak, aby měl celou korunu stejných listů. Z pomůcky se nám stává doubek…, ještě hledáme žaludy, které na něm rostou, aby náš prastrom byl úplný.

Pokračujeme dál v příběhu, kde celý strom byl postupně zavát hlínou, tak aby vyčnívali jen jednotlivé větve a na každé té větvi začali růst jiné listy a plody, a tak vznikly rozmanité druhy stromů a keřů.

 


 

Na tácy před sebou pokládám různé další listy a větvičky, děti se rozeběhnou po okolí a mají najít ty samé lístečky a větvičky. Společně pak z prastromu – dubu, vytvoříme strom, na kterém rostou všechny různé listy a povídáme si o tom, co je to za strom. My jsme našli smrk, osiku, lísku, břízu, bez, ostružiník.

Vzali jsme si strom s sebou dovnitř, pohráli jsme si, a protože některé přírodní národy věřily, že stromy mají svoji duši nebo skřítky (elfy), co se o ně starají, tak jsme si pak takové stromové skřítky vyrobili.

Na tvoření skřítků potřebujete příze, fixy, případně plsť, ale hlavně nařezané větvičky. Pro menší děti je lepší si je připravit už bez kůry, s vyznačeným obličejem, větší děti to zvládnou samy.  




Hrochova rada: Ideální větve jsou uříznuté cca 4 dny před samotným tvořením, už nejsou mokré (plné mízy), ale zároveň jsou ještě dostatečně měkké na vyřezávání pro děti.

Hlavním úkolem pro děti bylo omotávání klacíků přízí, tak aby skřítkům vytvořily oblečky. Pak jim mohly nakreslit obličej fixami a případně pomocí tavné pistole dolepit fousy nebo vlasy z plsti.

Když jsme zrovna netvořili, přišli na řadu hračky a pomůcky z naší herny.

Třeba oblíbená kniha (resp. knihopuzzle) Strom od Katarzyny Bajerowicz (nakladatelství Fragment), kterou si postavíme a hledáme, co se kde ukrývá…je plná ptáků, hmyzu, savců, ale i jiných organismů.

 

 

Spousta našich pomůcek na téma stromy se tentokrát nepoužila, ale třeba se na ně dostane příště.

Budeme se těšit na viděnou. Karolina

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Omalovánkový herbář jarních bylin

Jindřiška a padák aneb Jak na RANNÍ KRUH se školkovými dětmi?

Písmenkový příběh na J