Vaříme s dětmi - kynuté těsto

Kynuté těsto je hodně didaktická záležitost. Není snad větší motivace než, když se dá výsledek učení sníst. 

U nás děti pomáhají při vaření hlavně z praktických důvodů. Při čtyřech klucích doma je celkem jasné, že kdyby jejich matka chtěla všechno stíhat sama, tak má buď svatozář nebo se brzy dostane do blázince. Jejich motivaci vařit (péct) zvyšuje hlavně tím, že je obvykle trápí výtečnými zeleninovými polévkami. Takže když přijde na řadu pizza nebo vdolečky, mohou se přetrhnout v pomáhání.

Kdo má čas a chce využít ten již zmíněný didaktický potenciál kynutého těsta, tak si připraví tři mísy, cukr, vodu (nebo mléko), droždí, mouku.

Do jedné mísy dáme cukr a mouku, do druhé mísy dáme mouku a droždí, do třetí mísy dáme cukr, mouku a droždí. Do všech misek přidáme vodu (nebo mléko) a přikryjeme je suchými čistými utěrkami. Mísy dáme na teplé místo a počkáme alespoň 20 min. 


Poté odkryjeme utěrky a pozorujeme, co se stalo. Necháme děti, aby přišly s nějakým závěrem. Můžeme jim pomáhat otázkami: Změnilo se něco? Kde je více hmoty? Proč si myslíte, že to tak je? Víte, co je to droždí? ...

Co je to droždí resp. Co jsou kvasnice?

Droždí neboli kvasnice neboli kvasinky jsou jednobuněčné houby, které se množí zejména tzv. pučením. Kdybychom pozorovali roztok kvasnic s cukrem pod mikroskopem, viděli bychom kolečka, na kterých se dělají (pučí) nová kolečka, která se zvětší a oddělí. (Kdo nemá mikroskop, může se podívat na toto video.)

Co se tedy děje v našich mísách s těstem?

Kvasinky dostali k jídlu cukr, napapali se cukru tolik, že měly dost energie na vznik nové malé kvasinky (nepohlavní rozmnožování), která na nich vypučela, a tak se z jedné kvasinky staly dvě. Když budou mít pořád dost potravy a správné podmínky (teplo), tak se budou množit dát a my v tom těstě budeme mít čím dál víc "kuliček". Víc kuliček znamená víc těsta, víc těsta znamená nadýchanější buchty, vdolky i pizza.

A jaké recepty z kynutého těsta máme s dětmi nejraději?

Vdolky

500 g mouky (my dáváme špaldovou)

1 vejce

60 g cukru

60 g másla

200 ml mléka

1/2 droždí

citrónová kůra

Pokud nezačínáte pokusem (viz výše), pak je potřeba si nejprve udělat kvásek z trochy teplého mléka, cukru, droždí a já dávám i mouku, ale jen  tolik, aby těstíčko bylo hodně řídké. Vše zamícháme v míse a přikryjeme čistou suchou utěrkou. Kvásek necháme cca půl hodiny pracovat, pak přidáme zbytek mléka, cukru, mouky, rozpuštěné máslo, citrónovou kůru a zpracováváme na hladké nelepivé těsto. Každá mouka jinak saje, takže je možné, že budete muset buď přisypat trochu mouky nebo přilít mléko. Pozor: kvasnice mají rádi teplo, ale příliš horké máslo či mléko by je mohlo zlikvidovat. krásně propracované těsto (je hladké, jednolité, příjemné na dotek) vložte do mísy, posypte moukou, přikryjte utěrkou a nechte asi hodinu kynout na teplém místě.

U nás doma vdolky vykrajujeme. Vyválíme si plát, připravíme vykrajovátka a pustíme se to tvoření různých tvarů (např. písmen:). Vykrájené tvary dáváme na plech či tác ještě chvíli kynout, a pak je smažíme na pánvičce.


Podáváme s tím, kdo co má rád ...marmeládou, tvarohem, šlechačkou, skořicovým cukrem...

Pizza

500 g mouky (my dáváme špaldovou)

1 lžíce cukru

5 lžic olivového oleje

300 mlvody

1/2 droždí

1 lžička soli

Pokud nezačínáte pokusem (viz výše), pak je potřeba si nejprve udělat kvásek z trochy teplé vody, cukru, droždí a já dávám i mouku, ale jen  tolik, aby těstíčko bylo hodně řídké. Vše zamícháme v míse a přikryjeme čistou suchou utěrkou. Kvásek necháme cca půl hodiny pracovat, pak přidáme zbytek vody, mouky, olivový olej a sůl a zpracováváme na hladké nelepivé těsto. Každá mouka jinak saje, takže je možné, že budete muset buď přisypat trochu mouky nebo přilít vodu. Krásně propracované těsto (je hladké, jednolité, příjemné na dotek) vložte do mísy, potřete olejem proti okorání, přikryjte utěrkou a nechte asi půlhodinu kynout na teplém místě. Pokud máte čas (nebo děláte těsto večer), zabalte těsto do igelitu a dejte odležet.

Protože nikdo z nás doma není zkušený pizzař, tak si těsto rozválíme na co nejtenší placku Potřeme olivovým olejem a rajčatovým základem  a každý si pizzu nazdobí tím, co má rád (sýry, šunka, olivy), ještě přidáme koření (buď směr na pizzu nebo oregano).

Rada, jak dobře upéci domácí pizzu zní: Dávat nejen do vyhřáté trou by na 200 stupňu, ale i na vyhřátý plech. Pomáháme si tím, že zdobíme pizzu na pečícím papíře na tácu a pak ji opatrně přesuneme na plech.



 Dobrou chuť od nás z Hraběcí



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Omalovánkový herbář jarních bylin

Jindřiška a padák aneb Jak na RANNÍ KRUH se školkovými dětmi?

Písmenkový příběh na J