Ptačí vajíčka – přírodovědně výtvarná matika:)

Jste domškolácká matka, zavřete oči a vidíte svoje dítka, jak si spokojeně štěbetají při společné práci u kuchyňského stolu…a pak je otevřete a máte pocit, že pořád jen řešíte, co uvařit a strašně špatně se Vám daří skloubit dvě až tři úrovně dovedností, znalostí, naplňování potřeb… někdy to jde opravdu ztěžka.

Toužíte po tom, aby vaše ratolesti dělaly něco najednou, nejlépe stejnou činnost, ale zároveň každý na své úrovni. Značka ideál by bylo: Samy si to vymyslely, připravily, udělaly a nejlíp k tomu uvařily:). 


 

To se tentokrát nekonalo, ale i tak mne potěšilo, že tři kluci (9 a půl let, 6 a půl let, skoro 4 roky) pracují v jednu chvíli na jednom místě navíc se zájmem a myslím, že i k tomu posunu ve znalostech, dovednostech došlo:).

Celou zimu k nám lítali ptáčci na krmítko. Pozorujeme stále, už si nechodí pro něco na zub, ale naopak mají plné zobáčky stébel trávy a mechu. Staví si hnízda. A protože se nám loni stávalo, že jsme nacházeli skořápky od vajíček (někdy bohužel i vypadlá ptáčátka), prázdná hnízda,… tak se na to letos dopředu připravíme.

Našli jsme si informace o 4 druzích ptáků, které k nám často létají:

Sýkora koňadra si staví hnízdo z mechu, trávy, kořínků, lišejníků, vystýlá ho peřím a srstí. Do hnízda klade 8 až 12 červenohnědých skvrnitých vajec o velikosti 18 x 13 mm.

Kos černý si buduje hnízdo z bláta a stébel trávy, klade do něj 4 až 5 modrozelených hnědě skvrnitých vajec o velikosti 30 x 21 mm.

Rehek domácí si staví hnízdo z mechu, stébel trávy, kořínků, vystýlá ho peřím a srstí. Do hnízda klade 4 až 6 bílých vajec o velikosti 19 x 14 mm. U nás se rehci každoročně zabydlí ve štítu střechy.

Červenka obecná – staví si hnízdo v jamce na zemi pod převislou travou. Používá staré listí, vlákna, kořínky a chlupy. Do hnízda klade 4 až 7 vajec o velikosti 20 x 15 mm.

Tento biologický základ nás přes výtvarnou činnost dovedl u dvou ze tří dětí k matice. To nejmladší zůstalo víceméně u tvoření.

Úkol č. 1: Ptačí vajíčka

Pomůcky: vodovky, štětce, čtvrtky, nůžky




 Vytvořím šablony z tvrdého papíru s reálnou velikostí vajíček a kluci mají za úkol obkreslit jich dostatečné množství (rozhodně více než je v hnízdech). Pokračujeme vybarvováním podle reálných obrázků. Volíme techniku akvarelu. Děti si vždy vyplní vajíčko nejprve čistou vodou (resp. modrozelenou barvu u kosích) a následně tam rozpíjejí hnědé tečky. To všechno se děje na malém prostoru o průměru 2-3 cm, takže to dostává na zábavnosti i náročnosti. Po uschnutí kluci vajíčka vystříhají (pozor jsou tam vzhledem k velikosti ztráty).

Nejmenší začíná malými vajíčky a postupně se dostává na velikost labutích.I barvy se posouvají do duhového světa My little ponny:).

Úkol č. 2: Ptačí hnízda

Pomůcky: voskovky, čtvrtky, vodovky, štětce


 



 Čteme si, z čeho jednotlivé druhy ptáků staví hnízda, vybíráme barvy voskovek, které reprezentují mech, stébla trávy, kořínky… a kreslíme spirály a motance, která vytvářejí hnízda. Pro kompaktnost ještě celá hnízda přetřeme vodovými barvami. Po uschnutí hnízda vystřihneme.


 

Pokud můžete hned pokračovat s matematikou a máte dostatek hnízd i vajíček, klidně násobte, sčítejte podobně jako v následujících úkolech přímo s vytvořenými hnízdy. Když by hrozila ztráta vajíček, tak je rovnou přilepte v počtu podle druhových specifik (informace je v úvodu o ptácích).

 

Úkol č. 3: Počítáme s ptačími hnízdy

Počítání do 12

Činnost: Odpočítávejte správný počet vajíček a dejte je ho hnízda (máme rozpětí od 4 do 12).

Konkrétní úkoly: Sýkora koňadra má ve svém hnízdě 12 vajíček. Kosice naklade 5 vajíček. Rehek, který bydlí u nás ve střeše, má v hnízdě 7 vajíček.

Poznámka: Počítáme do 12 a zároveň pracujeme se správnými čísly o nakladených vajíčkách, ale i s vajíčky o správné barvě a velikosti.

Sčítání čísel do 12

Činnost: Sečtěte postupně počet vajíček ve dvou (resp. 3, 4, 5, …) hnízdech.

Konkrétní úkoly: Máme před sebou hnízda s vajíčky a ptáme se dětí. Kolik vajíček je dohromady v hnízdech sýkory a rehka. Kolik vajíček je ve všech hnízdech dohromady.

Úkol: č. 4 – Násobení s ptačími hnízdy

Pomůcky: pastelky, razítka vajíček v reálné velikosti (zde popsáno, jak si udělat své z pryže, ale jde použít i např. bramborová)



 

Razítka mají ten efekt, že se zapojí i tříleťák. Zároveň je to rychlejší, než vajíčka kreslit a zachováváme realistickou velikost.

Činnost: Razítkujeme a kreslíme hnízda o stejném počtu vajíček. Dítě podle svých schopností buď sčítá a teprve přijímá představu o násobení, nebo rovnou násobí.

Konkrétní úkoly: Nakresli 5 kosích hnízd a v každém hnízdu 4 vajíčka. Kolik vajíček celkem si nakreslil. Nakresli 2 sýkorčí hnízda a v každém z nich 12 vajíček. Příklady se dají variovat od náročnosti 2x4 po třeba 8x12. 


 

V případě, že stále používáme biologické informace o počtu nakladených vajec a zároveň i vajíčko o reálné velikosti, dítě si podvědomě fixuje i tyto znalosti.

Obměna pro děti, které velmi dobře zvládají malou násobilku

Přidáváme slovní úkoly typu: v lese je 156 kosích hnízd a v každém hnízdu je 5 vajíček. Kolik vajíček je v celém lese. 


Poznámka: Příklady vymýšlíme čím dál tím složitější, v určitou fázi i ty nejodolnější přejdou na písemné násobení.

Přeji krásné tvoření, počítání i poznávání přírody Karolina

 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Omalovánkový herbář jarních bylin

Jindřiška a padák aneb Jak na RANNÍ KRUH se školkovými dětmi?

Písmenkový příběh na J